Mylėti muziką, groti instrumentu mažoje grupėje ar tiesiog praleisti naktį šokant su draugais yra puikūs būdai pasidalinti su kitais tuo, kas priklauso tau. Sunku paaiškinti šių paprastų dalykų magiškumą, bet gal būtent todėl mes tai taip mėgstame!

KAIP SUSTIPRINTI GARSĄ?

Pirmasis klausimas, kurį reikia aptarti, yra kaip kokybiškiausiai padidinti garsą, kad kuo daugiau žmonių išgirstų, ką mes grojame? Pirmiausia mums reikia garso kolonėlių, bet ieškojimas internete ar parduotuvėse gali būti nuviliantis: mes tuoj pat pamatome koks didžiulis yra pasirinkimas. Tai gali būti labai painu pradedantiems domėtis šia sritimi.

Keli dažniausiai užduodami klausimai:

  •          Aktyvios ar pasyvios garso kolonėlės?
  •          Medinis plastikinis kolonėlės korpusas?
  •          Kokio galingumo reikia?
  •          Ar reikia žemų dažnių kolonėlės?
  •          Kaip man pasirinkti?

Žinoma, yra daug daugiau klausimų, bet visų svarbiausia, kad atsakymai priklauso nuo Jūsų poreikių. Šių straipsnių tikslas yra padėti suprasti savo tikruosius poreikius, duoti naudingus patarimus, kad galėtumėte išsirinkti pati geriausią galimą variantą bet kurioje situacijoje.

 

AKTYVIOS AR PASYVIOS GARSO KOLONĖLĖS

Ką turėtume rinktis: aktyvias ar pasyvias garso kolonėles? Atsakydami į šį klausimą pirmiausia turite būti tikri ar žinome atsakymus į šiuo pagrindinius klausimus:

a. Kas yra garso kolonėlė?

b. Ką reiškia aktyvi ir pasyvi garso kolonėlė?

c. Abiejų pasirinkimų privalumai ir trūkumai

d. Kaina ir kokybė

e. Koks yra pats geriausias sprendimas Jums?

A. Kas yra garso kolonėlė?

Pradėkime nuo pasyvaus varianto, praleidžiant elektroakustinę ir fizikinę dalį, kad nenutoltume nuo paprastų dalykų. Garso kolonėlė (ar tiesiog kolonėlė) yra keitiklis, kuris konvertuoja elektroninį signalą, einantį iš stiprintuvo, į atitinkamą garso bangą, kuri keliauja oru.

Apskritai kalbant, kolonėlė turi stačiakampio formos korpusą su garsiakalbio mechanizmu priekinėje dalyje. Garsiakalbio mechanizmas konvertuoja elektroninį signalą į garsą judėdamas į priekį ir atgal. Šį judėjimą sukelia magnetinis laukas, kuris yra sukuriamas garsiakalbio viduje. Šis judėjimas sukelia garso bangą, kuri pasiekia klausytoją.

Žemų ir aukštų dažnių kolonėlės

Yra daugybė skirtingų kolonėlių tipų, su skirtingomis charakteristikomis, optimizuotų įvairiausioms programoms ir poreikiams. Labiausiai paplitęs kolonėlių tipas yra dviejų dalių. Jas sudaro du garsiakalbiai: „woofer“ – žemų dažnių bangoms, ir „tweeter“ – aukštų dažnių bangoms.

Žemi dažniai turi ilgesnius atstumus tarp bangų ir atkuria vidurinę-žemąją (mid-low) viso garsų spektro dalį (pvz.: būgnas, solinukas, bosas, vyriškas vokalas ir t.t.). Aukšti dažniai turi trumpesnius atstumus tarp bangų, todėl atkuria vidurinę-aukštąją (mid-high) viso garsų spektro dalį (pvz.: smuikas, varpeliai ir t.t.), taip suteikdami skaidrumo ir švarumo garsui.

 frequenze

 Be šių dviejų dalių kolonėlių yra daugybė kitų:                            

  • Pilnos apimties (Full-range) – visi garsai atkuriami vieno garsiakalbio pagalba.         
  • Trijų dalių (Three-way) – kartu su žemų ir aukštų dažnių garsiakalbiai, kurie atkuria aukštus ir žemus dažnius, yra ir vidurinius dažnius atkuriantis garsiakalbis.
  • Daugiau nei trijų dalių – su dar daugiau garsiakalbių specifiniams bangų dažniams.

KRYŽMINTOJAS(CROSSOVER)

Žemų ir aukštų dažnių garsiakalbiai yra sukurti atkurti specifines garsu grupes, todėl norint, kad jie veiktų pagal paskirtį, reikia pašalinti visus nereikalingus garsų dažnius ir palikti tik tuos, kurie būdingi tam tikram garsiakalbio tipui. Padalinti šiuos dažnius jiems reikiamomis kryptimis naudojamas kryžmintojas (crossover).


crossover

 

Susikirtimo taškas tarp aukštų ir žemų dažnių yra vadinamas susikryžminimo tašku (crossover point), kuris yra nustatytas kūrėjo, pagal tam tikras kolonėlės specifikacijas, kurios priklauso nuo jos tipo ir kitų faktorių. Šioje iliustracijoje šis dažnis yra 1400Hz. 

crossover 2

 Uždara ar atvira kolonėlė?

Kolonėlių korpusai gali būti klasifikuojami pagal išpjovas. Visiškai uždaras korpusas (air suspension enclosure); korpusas su viena ar keliomis išpjovomis vienoje ar keliose pusėse (bass reflex enclosure) ir yra vienas populiariausių modelių naudojamas su žemų dažnių garsiakalbių sistema.